O Fundacji
Kim jesteśmy?
Jesteśmy ekspertami cyfryzacji i handlu rolnego, którzy postanowili wesprzeć postępującą transformację społeczną w tych obszarach.
Fundacja Edukuje, wspiera, ale również tworzy przestrzeń dla rolników, aby zdobywali wiedzę i umiejętności potrzebne do prowadzenia nowoczesnych, dochodowych gospodarstw.
Stworzyliśmy program bezpłatnego poradnictwa zawodowego i prawnego, z którego możesz skorzystać, jeśli jesteś przedstawicielem gospodarstwa rolnego lub firmy produkującej żywność. Jeśli jesteś zainteresowany – skontaktuj się z nami.
Celem Fundacji jest działalność oświatowa, szczególnie w zakresie:
- wspierania cyfryzacji obszarów wiejskich,
- zapewniania dostępu do kanałów dystrybucji handlowej produktów rolnych,
- wyrównywanie szans rynkowych dla rolników, przetwórców oraz producentów.
Fundacja realizuje swoje cele poprzez następujące formy działalności:
- oświatową i edukacyjną - szkolenia handlowe oraz z zakresu wykorzystania nowych technologii w zakresie rolnictwa, przetwórstwa oraz handlu produktami rolnymi, tworzenie programów nauczania, organizowanie domów spotkań i innych,
- usługi poradnictwa zawodowego, prawnego, przedsiębiorczości i innych,
- organizowanie kampanii informacyjnych w internecie,
- ułatwianie dostępu do bezpośrednich cyfrowych form handlu,
- szkolenia z zakresu wykorzystania nowych technologii w zakresie rolnictwa, przetwórstwa oraz handlu produktami rolnymi,
- edukację proekologiczną na obszarach wiejskich,
- prowadzenie działalności wydawniczej w zakresie realizacji celów statutowych,
- organizowanie i uczestniczenie w wydarzeniach i targach związanych z branżą rolno-spożywczą, wspomagających rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości oraz rozwój innowacyjności i techniki,
- rozpowszechnianie i wdrażanie nowych rozwiązań technicznych w praktyce gospodarczej na rzecz integracji europejskiej, rozwijania kontaktów i współpracy między społeczeństwami oraz na rzecz integracji cudzoziemców,
- naukową, w tym badania i analizy w formie think tanku,
- podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej zwłaszcza w rozumieniu tradycji polskich gospodarstw, polskiej lokalnej żywności, bogactwa kulinarnego.